Započinju radovi na izgradnji Centra DOSTI u Općini Podturen

Započinju radovi na izgradnji Centra DOSTI u Općini Podturen

Centar DOSTI, vrijedan preko 17 milijuna kuna, izgradit će se u Podturnu te će moći primiti 20 osoba s invaliditetom s područja Međimurske županije.

Izgradnjom Centra DOSTI pružit će se prilika za kvalitetniji život osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, ali i mogućnost razvoja njihovih potencijala kako bi bili vidljiviji i ravnopravniji. Tom je prigodom potpisan ugovor za izgradnju objekta Centra DOSTI u Podturnu između nositelja projekta Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije sa partnerima Međimurskom županijom i Općinom Podturen i izvođačem radova, tvrtkom Izgradnja d.o.o. Domašinec

Cilj projekta je unaprjeđenje socijalne infrastrukture gradnjom i opremanjem građevine javne

i društvene namjene pod nazivom Centar DOSTI. Osnovna namjena Centra DOSTI je

osiguranje usluge boravka za osobe s invaliditetom. Sam projekt „Centar DOSTI“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.197.122,40 kuna, dok udio bespovratnih sredstava iznosi 14.346.088,59 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 11.7.2018. – 01.06.2023. godine. U sklopu projekta formiran je projektni tim koji se sastoji od predsjednice nositelja projekta Društva osoba s invaliditetom Međimurske županije Miljenke Radović, voditeljice projekta Erne Treska Sorić te voditelja nadležnog za nadzor gradnje i financijsko-računovodstvene poslove Davora Maričića.  

Centar DOSTI sadržavat će dvoranu za vježbanje sa svim popratnim sadržajima, sobu za fizioterapeuta, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te sobe za rad psihologa, logopeda i socijalnog radnika. U podrumu će se nalaziti vešeraj, spremište, kotlovnica te soba za odlaganje pomagala, dok će se na katu nalaziti 3 sobe za odmor korisnika boravka, soba za grupni rad i prezentacijska soba. Zgrada će imati prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom te okoliš građevine koji će biti prilagođen za kretanje osoba u kolicima, a između katova ugradit će se lift kako bi se omogućilo kretanje osoba s invaliditetom. 

Predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović istaknula je kako je Centar osmišljen za pružanje usluge poludnevnog i dnevnog boravka te je ujedno i najveći projekt koji provode udruge za tu vrstu korisnika na području sjeverozapadne Hrvatske. „Našu uslugu poludnevnog boravka pružamo od 2011. godine, uglavnom za osobe srednje odnosno starije životne dobi. Kako su potrebe za pružanjem usluge poludnevnog i dnevnog boravka povećavaju iz godine u godinu, prostor koji trenutno koristimo postao nam je premalen. U želji da u svojoj vlastitoj, poznatoj sredini osiguramo boravak osobama s invaliditetom, s namjerom da spriječimo institucionalizaciju osoba s invaliditetom krenuli smo s projektom Centar DOSTI.“ objasnila je predsjednica Društva. 

Maja Ovčar Jambrošić, direktorica tvrtke IZGRADNJA d.o.o. rekla je kako imaju dovoljno iskustva i odgovarajuće kapacitete za provođenje radova kao i za praćenje same izgradnje. Ugovorena vrijednost radova iznosi 11.601.947,96 kuna, dok radovi kreću kroz nekoliko dana.

Župan Matija Posavec rekao je kako Međimurska županija gradi društvo socijalne pravde te socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom. „Međimurska županija ima više od 9000 osoba s invaliditetom, oni su ravnopravni članovi našeg društva i kroz svu moguću infrastrukturu, sufinanciranje njihovih programa i projekata moramo biti senzibilizirani kako bi im olakšali njihovu svakodnevicu.“

Završetak izgradnje i opremanje Centra očekuje se do ljeta 2023. godine što će uvelike omogućiti unapređenje kvalitete socijalnih usluga na području Međimurske županije. 

undefined

undefined

Pogledajte sve vijesti